S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies. Děkujeme.

Úvod » KRMIVA PRO KONĚ » Vločky » Ovesné vločky ze světlého a černého ovsa, 15 kg, PC 549 Kč


        

Ovesné vločky ze světlého a černého ovsa, 15 kg, PC 549 Kč

akce

ano

 

Transparentní historie ceny
Skladem: 2 ks
Dostupnost: skladem
459 Kč
:
399 Kč

do košíku:
  ks  
  • Charakteristika:  Tepelně opracované zrno ovsa s mechanicky narušenou strukturou, takzvaná hydrotermická úprava suroviny, je proces, kdy se zrno po určitou dobu napařuje na teplotu nad 90 stupňů Celsia ( krátkodobě až 130 °C ), poté se při průchodu mezi dvěma válci rozmáčkne na vločku a dosuší. Díky spolupůsobení kombinace teploty, vlhkosti, tlaku a stlačení vzniká nový finální produkt - vločka. Hydrotermické vločkování významně zvyšuje krmnou hodnotu zrna a předčí tak jiné způsoby úpravy zrnin. Zvyšuje stravitelnost nejen škrobu, ale i proteinů a tuků zrnin. Podíl černého ovsa zvyšuje ve směsi obsah bílkovin, snižuje obsah cukrů i podíl vlákniny - má jemnější obal, tj.pluchu i plušku - a tak zvyšuje její  celkovou stravitelnost. Je vhodný především pro sportovní a chovné koně.

Ovesné vločky mají obecně vysoký obsah bílkovin 13,5 %, nenasycených mastných kyselin, slizových látek, vitamínů B1, B6 a E, železa a vápníku 0,6 %. Obsahují též fosfor, lecitin a alkaloid avenin, významný především pro koně. Dále obsahují průměrně 62 % škrobů a 6,6 % tuku. Je to vysoce energetické krmivo - SEk 14,4 MJ, proto je nutné hlídat krmné dávky podle stupně zátěže. Není proto vhodné podávat jej koním nemocným, nebo zotavujícím se z nemoci a koním, kteří nemají dostatek pohybu, pak může způsobit koliku, nebo černé močení.

Při hydrotermickém vločkování dochází ke změnám fyzikálně-chemických vlastností zrna:

  1.  Mechanická změna struktury zrna - vytvoření vločky.
  2.  Rozbití matrice proteinů obalujících škrobové zrna zpřístupní živiny pro jejich snadné a dokonalé trávení.
  3.  Zmazovatění škrobu během napařování. Podstatná část celkové energie - 50 až 80 procent - je v zrnu uložena ve formě škrobů. Zmazovatění škrobu zvyšuje rozpustnost a rozsah trávení škrobu v zažívacím traktu zvířete.
  • Dávkování pro koně:  cca 500 - 2500 g / den - dle úrovně zátěže a konstituce zvířete!
ZDdjMGVhN