Úvod » PEJSCI » Krmné doplňky pro psy » Pohanka loupaná, 1 kg
Charakteristika:
Pohanka neobsahuje lepek, takže jako jedna z mála obilovin je vhodná pro psy trpící celiakií – alergií na lepek. Je významným zdrojem rutinu – vitamín B8, který napomáhá při problémech s cévami. Posiluje imunitu organizmu a využívá se i při detoxikaci. Z pohledu makrobiotiky stahuje a vysušuje, proto se doporučuje podávat hlavně v zimě, kdy prohřívá organismus.
Pohanka by měla být významnou součástí stravy správně živeného psa a neměla by chybět v žádném psím jídelníčku. Je zdrojem jednoduchých sacharidů, dobře stravitelných škrobů, vlákniny, minerálů a vitamínů, vhodných pro zdravý vývoj organizmu.
Mnohá suchá průmyslová krmiva (granule) jsou velmi chudá na vlákninu (mělo by ji být v suchém krmivu min. 3, 5 - 5 %), v takovém případě je pohanka pro psa už spíše nutností.
Námi nabízená loupaná pohanka je v potravinářské kvalitě, ale protože je s ní manipulováno v krmivářském prostředí, nedoporučuji používat pro lidskou výživu.
U nenasytných psů zvýší pocit nasycenosti, nepřekrmují se pak masem, nebo granulemi, tím i živočišnými bílkovinami a nemají potom problémy s jejch trávením - plynatost, průjem. Nepoužívejte pohanku jako hlavní krmnou dávku, ani s ní nepřekrmujte, pes by mohl trpět zácpou. Mějte ji jen jako doplněk bílkovinného krmiva.
Vlhká, uvařená pohanka může být i ideálním nosičem sypkých, krmných doplňků potravy psa, jako jsou např. pivovarské kvasnice, žraločí chrupavka, vodní řasy, hovězí kolagen, silymarin, prebiotika, chondroprotetika, sypké medikamenty, aj. Prášek se nalepí na mokrá zrna a pes jej beze zbytku sežere.
Doporučuji zvýšit chuťovou atraktivitu uvařené pohanky lehkým přelitím lososovým olejem, rybím, či drůbežím tukem, nebo vhodnými rostlinnými oleji - konopný, lněný, ostropestřecový, aj.
Způsob přípravy: Loupanou pohanku je nutné uvařit, nelze ji podávat v suchém stavu! Pro kratší dobu vaření, doporučuji namočit pohanku na cca 2 hodiny do vody. Vody dejte 2,5x více než zrn, tzn. na 1 kg pohanky / 2,5 litru vody. Namočenou směs uveďte před bod varu a cca 5 - 8 minut mírně vařte. Získáte tak asi 2,5 kg vařené pohanky.
Pokud jste pohanku nenamočili, je nutné ji zvolna povařit cca 10 minut. Uvařená zrna slejte přes síto, prolejte studenou vodou ( ochladí se ) a můžete je ještě rozmixovat na hrubší pyré - zvýší se tak podstatně stravitelnost pro psa. Zamíchejte poté do obsahu konzervy, masa, nebo granulí.
Loupanou pohanku můžete namočit a uvařit i v masovém vývaru a podávat po ochlazení s ním. Pro malá plemena, štěňata, nebo staré psy je lepší uvařenou pohanku rozmixovat v mixeru s troškou vody na pyré a pak zamíchat do masa, konzervy, či granulí.
Běžně se přidává vařená pohanka při krmení masem do 20 % rostlinného doplňku (tzn. 200 g / kg krmiva). Někteří chovatelá dávají až 30 %. Záleží hodně na velikosti psa, jeho aktivitě a také individuální "žravosti" a rychlosti trávení. U menších a středních psů je dobré se držet okolo 10 - 20 % z objemu krmiva.
U obézních psů je možné pohanku použít na snížení energetické hodnoty granulí a tím i celkového objemu kalorického krmiva, protože pes neumí plně využít škroby a cukry na hrazení energie. Pohanka u diety nahradí část granulí z denní dávky, nepřidává se k celodenní dávce navíc! Přidává se asi 15 - 20 % vařené pohanky, zamíchané do granulí.